8 februari 2020

Vanligaste elbilsmyten avlivad: "Strömmen räcker"

Jag brukar roa mig med att gå in på Svenska kraftnäts sida; kontrollrummet, där man kan se aktuell förbrukning i Sverige och vart produktionen av el kommer ifrån. I huvudsak är det kärnkraft, vattenkraft och numera allt oftare vindkraft som står för elen i Sverige. Värt att notera är att vi nästan alltid exporterar el, oftast till Tyskland, Polen och Baltikum som har mkt kolkraft. Just nu, en lördagsmorgon så produceras totalt 21 813 MW och vi exporterar 5 180 MW. De är exporten av el som vi kan använda till att ladda våra elbilar.
Och även om vi skulle helt plötsligt få 5 miljoner elbilar så skulle produktionen klara av det. På en del platser i landet finns det dock problem med överföringen av el. Då ska man använda laddboxen som väljer att ladda när belastningen är låg, tex på natten eller en lördags- eller söndagsförmiddag.

"Om alla ska ladda sin elbil exakt samtidigt blir det "rusningstrafik" i elnätet, förklarar hon, men inte ens med fem miljoner elbilar på svenska vägar behövs mer än 15 terawattimmar ström. Idag konsumerar Sverige 140 terawattimmar per år."
Läs mer i denna artikel här

Inga kommentarer: