17 december 2018

Vindkraften och Jonna Jinton

Jag har under några år följt den unga tjejen Jonna Jinton och hennes flytt från storstaden till den lilla byn Grundtjärn där hon har sina ursprungliga rötter. Sakta men säkert har hon följt sin dröm och utvecklat en speciell känsla för naturen och sitt konstnärskap. Hon har jobbat med smycken, målning och fotografi. Bilderna är häpnadsväckande vackra speciellt nu då hon börjat både fota och filma från drönare.
Hon är en sann naturromantiker som med sig själv, sin röst och sitt skapande satt naturen på den rätta platsen. Hon har med åren fått följare över hela världen, vunnit flera priser och fått uppmärksamhet i åtskilliga tidningar och på fler sajter kring hennes genre. Hon har åtskilliga, 272',  följare på sitt instagramkonto även om jag fortfarande upplever att hennes webbsida ger mest rättvisa till bilder och text.
Under hela hennes tid i Grundtjärn har hon och numera hennes sambo upplevt ett hot från en planerad vindkraftspark. Just tystnaden och stillheten är hennes största tillgång som nu hotas. Det finns nu planer på att ett företag ska etablera över 200 verk som är lika höga i närheten av byn. Jonna har under hela tiden kategoriskt hävdat att om detta sätts i verket så måste hon flytta. Kring detta och en del annat kretsar nu hennes, som hon säger, längsta klipp som är över 30 minuter lång. Väl klippt och med mycket känsla beskriver hon sitt läge.
Det viktigt att säga att det är hennes läge. Hon sörjer också över att "hennes" skog har blivit avverkat.
Klippet är väl värd att ses även om jag själv får flertalet tankar kring detta.
Sverige behöver energi som ska komma någonstans ifrån. Just nu står vindkraften för ca 10% av vårt energibehov. Det är gott så då det alltid blåser någonstans i Sverige. Ska vi klara en omställning bort från kärnkraften så är vind och sol bra alternativ om än inte oproblematiska.
Många människor, inte bara i norr, har redan fått så mycket förstört av vårt energibehov. Ta bara vattenkraften som står får ca 50% av vårt energibehov. Det är en miljövänlig energiform men otroligt djupa sår har skapats i naturen, de går aldrig att återställa.
Hållningen att; det är bra med kärnkraft, vattenkraft, vindkraft, solkraft - men inte på min tomt är en omöjlig hållning. Självklart ska allt göras för att det ska skada både människor och natur så lite som möjligt men det är omöjligt att det inte kommer att påverka. Jonna och vi andra vill ha el, kunna köra bil, ha tillgång till internet och leva och bo där vi vill.
Tidigare har jag skrivit och visat på Svenska kraftnät som just nu i realtid visar var Sverige producerar sin el och vart den tar vägen. Kolla här
Länken till Jonnas webb finns här där också hennes klipp finns.

Inga kommentarer: