29 november 2018

Solceller i Sveriges radio

Jag hamnade i radio. Det kom sig som så att jag blev uppringd av Niklas Zackrisson som jobbar på Sveriges radio, vetenskapsradion och programmet Klotet. Jag hade just avslutat ett möte och befann mig i Luleå för att strax fara hem då min telefon ringde. Jag trodde först, givetvis att det var en försäljare men valde ändå att svara. Jag brukar vara rätt så bra på att säga nej och avvisa på ett vänligt sätt. När han började prata så förstod jag att det inte alls var frågan om en försäljare utan att det var en journalist som ville göra ett reportage.
Mitt intresse steg mer och mer när han började förklara att de ville göra ett reportage om den så kallade "solcellsexplosionen". Han hade fått mitt namn av Berndt på Pite energi som tipsat om en person i Blåsmark som hade låtit sätta upp en anläggning, ändå rätt så stor menade han.
Niklas ville komma redan dagen därpå under dagtid men jag har ju ett jobb att sköta. Vid 16-tiden menade jag att det skulle kunna gå bra.
-Jamen det kan fungera sa han då.
Sagt och gjort så kom han och han hade även med sig en forskare från RI.SE Anna Malou som forskar på just solceller i kallt klimat.
Jag hade bakar en sockerkaka för att ha lite fika när man får besök. Vi började med att i mörkret gå ut för att "titta" på min anläggning. Det blev ju inte så mycket att titta men väl en intervju. Det är ju inte helt lätt att få en mikrofon under nosen och komma på vettiga svar men jag tycker väl att det blev rätt så bra, ändå.
När vi väl kommit in till sockerkakan så fortsatte frågandet men inte så mycket av intervjukaraktär utan mer som en faktasamling inför det radioprogram som skulle göras. Anna, forskaren, ville veta mer om hur snön lagt sig, hur jag fått hjälp när mina paneler hade blivit spräckta av snötyngden tack vara en felmontering mm mm.
Efter en och en halv timme så tackade de så mycket och begav sig iväg, jag satte mig och mailade en del bilder till de bägge, dagen efter fick jag svar där de tackade så mycket och Anna ville gärna komma tillbaka under vintern för att kolla mer på hur snön lägger sig.
Här nedan kan du se en bild på min anläggning som jag fotat från min drönare - ett utmärkt redskap för att kolla på tak bland annat. Vill du se fler bilder samt lyssna på programmet så kan du göra det här.
Inga kommentarer: