24 mars 2018

Frakta kärran

Det slår mig gång på gång att världen krymper. Vi blir mer och mer globala och internationella när vi ska handla, så vi tittar inte bara på svenska varor och produkter utan det blir lätt så att hela världen står till förfogande för mitt sökande och mina val.
Internet och dess sökfunktioner har givetvis en stor del i att det blivit på det sättet och med billiga frakter så blir det möjligt att handla mer och mer globalt. Har man bara någorlunda kunskaper i engelska och vill lägga ned lite möda på sitt sökjobb så brukar det gå bra. Det klickar väldigt sällan. De allra, allra flesta företag gör sitt jobb oavsett om du beställer från Europa, Amerika eller Asien.
Men när det rör sig om lite större grejer, när det kommer in moms och tull och importavgifter, kanske skatter i olika länder så kan det genast bli lite svårare. När ska man betala en lägre moms och hur blir det med tull och eventuellt andra avgifter? Hur förändras växelkursen, hur går frakt och eventuell skeppning till? Genast blir det många frågor när man vill importera från det land där man kanske har hittar sin bil, sin båt eller till och med sitt flygplan.
Det som också slår mig igen är att så fort det finns ett behov av något större mått så finns det ofta en tjänst. Givetvis finns det också inom detta område som hjälper till, har mer eller mindre färdiga formulär och guider där man kan kalkylera pris och mycket mer för att lyckas med sin import.
Detta inlägg sker i ett samarbete med Nordtrafik AB.

Inga kommentarer: