4 januari 2017

Annat liv

Jag läser om en gammal och avlägsen klasskamrat som valt att flytta ut. Sälja sin lägenhet inne i stan och bosätta sig utanför stan i ett Attefallhus på 25 kvadrat. Sälja de flesta av sina ägodelar som man ändå aldrig använder menar hon och vidare tränga in sig på 400 kvadrat tomt i ett litet hus där det ju inte ryms så mycket saker så då behöver man ju inte heller köpa så mycket saker...
Det kallas nog downskifting eller så. Att söka efter ett annat liv, kanske ett mer hållbart liv. Att gå mot strömmen och att göra det man innerst inne längtar efter. Det finns många som mer eller mindre gjort det. Man har sålt allt och bosatt sig utomlands, flyttat in i en segelbåt eller bara sålt sitt hus och flyttat in i sin stuga. Sökt det enkla och lite annorlunda.
Jag kan lockas av den tanken ibland. Oftast kommer den till mig när jag är i min stuga i fjällen. Ett enklare liv och ofta så mycket rikare liv. Det blir på ett annat sätt. Det blir ibland på ett bättre sätt. Tid till att tänka, tid till att göra annat och värdesätta annat.
Det finns flertalet företag som erbjuder annat boende. Är man någorlunda händig så finns det flera byggsatser som ger ett färdigt hus i litet format. Kanske är det litenheten och med den närheten till utelivet, kvällsdoppet och trädgårdsarbetet som lockar de som väljer ett litet boende.
Jag tänker att om man har ett litet hus att bo i så blir det på något sätt lättare att i alla väder och alla årstider ta sig ut. Och framförallt om man bor i en lägenhet inne i stan så är nog steget ännu längre till att bara gå ut på gräsmattan, krama ett träd och kolla på fullmånen.
Detta inlägg är ett samarbete med Sorselestugan AB.

Inga kommentarer: