8 november 2016

Jobba borta

Jag har jobbat i grannstaden idag på förmiddagen. Det betyder 14 mils bilkörning till största delen efter E4:an. Halkigt. Rätt så rejält tyckte jag. Jag valde att gå in i vinterfarten, dvs 80-85 km/t. Jag brukar då och då göra en bestämd men försiktig rattrörelse för att kunna känna om det finns ett grepp på vägen eller inte. Idag var det inte. När jag inte hade någon bil bakom mig så gjorde jag en inbromsning då och då för att ha koll. ABS-bromsen slog till direkt alla gånger. Is på svart asfalt alltså.
Rätt så ofta blir det så att när jag ligger där i min vinterfart så kommer det upp en bil bakom mig som kör fortare. Ofta är det en bil med 4WD. Jag förstår att det känns säkert och att man då kan köra lite fortare. Det gör mig inget, jag har slutat att irritera mig på andra billister, det lönar sig på intet sätt annat än att jag själv far illa. I alla fall så brukar man ju säga att skillnaden mellan 2WD och 4WD är att med det senare så kommer man bara längre ut i skogen när det väl släpper. Jag tror det kan vara så. Man känner inte riktigt väglaget och kör på lite för fort med fyrhjulsdrift i tron att det går bra. Det gör det oftast men när det väl släpper så kommer man långt utanför vägen så att säga.
Då lägger jag gärna en till två minuter till min restid för att lite säkrare komma fram. Det känns lite tryggare och lite bättre.

Inga kommentarer: