14 november 2016

Detta med fonder...

Jag har startat upp sparande i fonder igen. Det är att ge sig ut på ett gyngfly. Tills för ett halvår sedan så hade jag någon tusenlapp sparat i en fond som heter Ny teknik. Den gick nog rätt så bra under de år jag hade den. Jag gissar att jag tjänade en tusenlapp vill jag minnas.
Det är nervöst och spännande att spara i fonder och kanske till och med i aktier. Men jag minns också när jag för rätt så länge sedan skulle vara lite mer djärv och spara i Rysslandsfonder. Kurvorna såg riktigt bra ut med åtskilliga procents positiva utveckling. Så jag köpte. Och de föll... frågan är om de någon gång fallit så mycket. Till slut efter en månad så fick jag verkligen panik och sålde med stor förlust. Det är så det kan gå. Man kan förlora allt!
Man brukar väl säga som så att det man satsar ska man ha råd att förlora. Nu tror jag ju inte att det ska kunna ske om man håller sig till lite mer trygga fonder och inte går 'all in' så att säga.
På min internetbank så är det riktigt lätt att köpa och administrera sina fonder. Man har full koll även om det känns lite otryggt att man inte ser sitt köp direkt. Det kommer dagen efter. Och det är då som det nervösa börjar... Upp eller ned. Det är frågan.
I alla fall så resonerade jag som så att det är väl bättre att mina surt sparade slantar ska få göra lite nytta än att bara ligga på ett konto med i princip noll ränta. Där finns de ju kvar men de sjunker ju i värde hela tiden då inflationen äter upp en del. Man kan ju också placera på ett fasträntekonto men där händer det verkligen inte mycket. Några tiotals procent kan man få och då ska man binda pengarna i minst fem år. Med fonder har man ju tillgång till pengarna på bara någon dag.
Det känns ändå lite bättre.

Inga kommentarer: