23 november 2016

Datakurs för seniorer

Idag har jag hållit i en datakurs för seniorer. Det var en spännande upplevelse. Grundtanken var att vi skulle lära oss mer om sociala medier i allmänhet med Facebook i synnerhet. Det fick blir ett litet annat upplägg. Flera av kursdeltagarna hade ringa eller nästan ingen datorvana. Det gjorde dessa två lektioner och även de kommande än mer utmanande.
Jag fick planera om lektionsupplägget. Att tänka sig att merparten av deltagarna redan första dagen skulle ha ett Facebookonto registrerat var inte att tänka på. Här behövdes datorvana.
Det är minsann inte lätt. Det behövs tid, tålamod och än mer tid för att ta sig in i denna värld. De fysiska förmågorna är lite annorlunda, synen lite sämre osv. Men vi kom en bra bit på väg.
Alla lärde sig att öppna Chrome, kolla in nyheterna på SVT och Piteå-Tidningen samt lärde sig att stänga av datorn. Vad mer kan man begära?
Nästa gång ska vi fortsätta med samma saker. Repetera och uppmana dem att göra samma sak hemma. Försöka se nyttan, få igång samtalet och hjälpen därhemma med barn och barnbarn. Då tror jag faktiskt att man kan ta sig vidare.
Det är min förhoppning.

Inga kommentarer: