15 november 2016

Behålla sin dator

Under ca 20 år har jag suttit vid en dator. Det har från början varit DOS-baserade PC till att sedan gå hela vägen i Windowsserien från 3.0 fram till och med nu Windows 10. Jag har suttit vid ett flertal, både stationära och bärbara och lärt mig mycket om dem och de program, molntjänster och funktioner de haft. Oändligt många bilder har jag haft lagrat i dem, viktiga dokument ofta oersättliga, har skapats i dem för att kunna utföra mitt arbete och ha en hyfsad koll på det privata livet.
Med andra ord så har datorn och nu de senaste åren min telefon och padda tagit över en stor del av vardagens innehåll.
Det är oerhört sårbart. I alla fall så länge som man väljer att spara allt lokalt på den egna burken. Jag har haft virus i datorn, hårddiskar har kraschat som inte haft backup etc. Jag har aldrig råkat ut för stöld, tack och lov. Kanske är jag för godtrogen, kanske har jag varit tillräckligt försiktig, kanske har jag helt enkelt haft tur.
Flera gånger har jag snuddat vid tanken att man nog borde, antingen låsa in datorn i ett kassaskåp vilket känns riktigt besvärligt eller så se till att den blir stöldmärkt. Jag tror ju faktiskt att om märkningen är synlig så tvekar tjuven att ta. Jag tror att de flesta som tar bara vill omsätta stöldgodset i pengar och då blir en stöldmärkt dator eller telefon mer svårsåld för att inte säga helt omöjlig att omsätta i pengar.
Det är nog dags för mig att tänka om. Tänk om turen vänder en dag.
Detta inlägg är ett samarbete med Secure & Safe Techprint AB

Inga kommentarer: