3 mars 2016

Trasig gänga

Idag skulle jag renovera min trasiga tändstiftsgänga till min skoter. Jag kan meddela att mitt grottmeck med att limma fast tändstiftet med stålepoxi inte fungerar... Vem kunde ana annat men så blev det. Limmet fäster nog som det ska men det är svårt att få till det med att kunna rengöra nere och inne i gängan samt att även epoxi blir mjukt när det blir varmt. Och det blir det ju kring ett tändstift...
Så idag, för 89 kronor köpte jag ett gängsnitt och några insatshylsor i stål på ett rätt så känt varuhus i grannstaden. Skulle verkligen detta fungera. Är det inte bättre att limma ändå?
Gängsnittet är även gjort som en fräs som honar upp hålet innan gängsnittet ska börja att ta, så att säga. Jag satte på, efter lite efterforskningar, lite fett på gängsnittet så att det spån som bildas skulle ha möjlighet att fastna där och inte åka in i cylindern. Nu blir det ju trots allt bara mjuka aluminiumspån men ändå.
Så. På med kort förlängare, spärrskaft, hylsa 21 mm och en ficklampa i högsta hugg.
Jag försökte att styra med tummen så att gängsnittet skulle gå så rakt som möjligt. Det kändes sådär. Svårt att veta vad som händer nere i hålet. Efter ett tag verkade det som att gängsnittet började ta och när jag kollade så försvann det mer och mer ned i hålet. Till slut tog det stopp och jag gängade ut det igen. Det gick ovanligt smidigt detta. Sedan satte jag på en av stålhylsorna på ett stift och drog dit det, provstartade och efterdrog.
Allt verkar fungera som det ska. Nu blir det till att komma ut i skogen och testa på allvar men än så länge så lovar detta gott.

Inga kommentarer: