31 mars 2016

Sotig morgon

Det blev en tydlig kickstart i morse. Jag hade valt att jobba hemifrån idag och skulle just äta min frukost framför datorn, läsa tidningen där etc. Då kom jag på att nog var dags att göra upp eld så att Kvinnan skulle få sitt varma duschvatten. Sagt och gjort. Men det drog dåligt och rök in. Varför då? Jag gick ut och kollade och det kom lite rök ur skorstenen men inte så mycket. Däremot rök det in betydligt mer.
Igår eftermiddag var jag upp på taket för att sota skorstenen. Det är en syssla som jag tagit på mig och som är snabbt och lätt gjort. Jag började ana varför det drog så dåligt. Det måste ha blivit fullt med sot i rökröret ut från pannan. Jag öppnade sotningsluckan i rökröret ut från pannan och kollade in. Och där var det fullt vad jag kunde se mitt i all rök som också fanns där.
Jag måste släcka elden! En vattenslang och några liter vatten senare så var leden släckt. Nu kunde jag med dammsugaren suga ut det sot som blockerat röken. Det blev inte perfekt men det blev hjälpligt då min dammsugare håller på att ge upp. Motorn låter mer och mer ansträngd då den ska suga genom min sotningshink. Dags att byta ut den gamla till en lite mindre gammal.
Så då var det vara att göra upp eld på nytt vilket gick med viss möda då panna inte bara innehöll brännbart material utan även en del vatten...
Och om det blev något varmt vatten? Ja, efter en trevande inledning så kom det till slut. Allt nöjda och efter att jag bytt kläder och fått i mig min försenade frukost så kändes allt så bra.

Inga kommentarer: