23 mars 2016

Elda med ved

Jag måste nog säga att jag är en hängiven eldare. Jag har nog alltid varit det, en eldare. Redan som barn älskade jag att tända ljus, när jag sedan fick bli scout var det helt naturligt att göra upp eld och sedan har jag åtskilliga gånger gjort upp eld, i skogen, på fjället och hemma på tomten.
Sedan 25 år så har jag också värmt upp mitt hus med att elda med ved. En panna och tre acktankar gör att jag inte behöver elda så ofta. Men i morse så hade jag gjort en felbedömning och var tvungen att göra upp en brasa innan jag fort till jobbet. Det var nämligen 17 grader kallat och då tog värmen slut i tankarna.
Min skorsten är gissningsvis från 1950-talet och har fungerar bra under alla dessa år. Tidigare eldade min morfar i sin köksnora från Norrahammar. Så den har använts under alla år. Jag sotar den själv och drar min viska genom stenarna som skorstenen är murad av.
Det har funnits en osäkerhet under flera år. Hur ser det egentligen ut på insidan? Håller murbruket på att rämna eller är skorstenen fortfarande i gott skick? Kan det vara dags med en renovering eller hur är det egentligen med det. Det finns ju utrustning där man kan skicka ned en kamera och filma insidan av skorstenen och då få en kontrollbesiktning och koll hur den mår. Det är troligen en sak som jag skulle behöva göra under den närmaste tiden.
Detta blogginlägg är gjort i samarbete med Kamingruppen.se

Inga kommentarer: