14 mars 2016

Bastu

När jag besökte min stuga i fjällen för en dryg vecka sedan så kom tanken upp igen hur trevligt det skulle vara med att ha en bastu vid stugan. Sedan tidigare finns en badtunna som används flitigt under sommaren. Den tar tyvärr rätt så lång tid att värma upp för att få en bra temperatur, det kan ta fyra till fem timmar att få den badbar. Då går genast tankarna till en bastu som ju värms upp betydligt snabbare och i den skulle man också kunna ha en dusch och ett litet omklädningsrum. Det är något vi verkligen saknar nu. Att elda upp en bastu går ju rätt snabbt. Det torde bara ta en dryg halvtimme att få upp den till 60-70 grader. Sedan tar man bara hinkar med vatten och häller över sig och så blir man mjuk och ren i huden.
Tyvärr så är detta ingen vinteraktivitet då det inte finns rinnande vatten utan allt måste tas genom ett borrhål i isen. Så en bastu med dusch kommer i så fall att bli en sommaraktivitet.
Man skulle givetvis kunna utveckla vattenintaget genom en pump och slang ned till sjön som går in i bastun och där kan värmas upp till lagom duschtemperatur.
Detta inlägg är ett samarbete med Sorselestugan AB

Inga kommentarer: