3 februari 2016

Virus i min dator

Datavirus. Smaka på ordet... Det smakar inte gott. Och jag erkänner, felet är mitt.
Så här. Igår på jobbet, strax efter eftermiddagskaffet så skulle jag kolla ett mail på min privata mail. Ja, jag gör så ibland. Jag kollar också min jobbmail på min fritid på min hemmadator ibland. Det går jämt upp brukar jag tänka. Jag hade fått ett mail från Postnord där de uppmanade mig att öppna en bifogad fil för att kunna se en fraktsedel vilket jag gjorde. Mitt misstag. Det började komma rutor och grejer hände direkt efter att jag tappat garden. Det tog fem sekunder.
När jag startat om datorn i hopp om att allt skulle ha försvunnit så var skadan redan skett. Min dator hade drabbats av en trojan som heter Cryptolocker. Den krypterar filerna med en ändelse ungefär så här: mintanke.jpg.encrypted. Filen går inte att öppna. Viruset föreslog att jag sk ulle betala in en summa pengar för att kunna låsa upp mina filer igen vilket jag vägrar.
Det blev en del samtal och vår support i Uppsala kunde läsa tillbaka mina filer från samma dag kl 11.00 vilket ju var riktigt bra. Men min dator hade ju blivit smittad och behövde akut läkarvård. Vidare samtal med en annan support menade att jag behövde ta min dator fysiskt till grannstaden en resa på ca 14 mil. Suck.
Men genom lite kontakter så känner jag en person som jobbar i närheten som har en man som jobbar i grannstaden på detta viktiga företag. Min dator kommer att komma dit imorgon för att blåsas om, dvs det blir en helt ny installation.
Jag gissar att de flesta av mina filer kommer att vara kvar men all programinstallation, mina speciella inställningar, favoriter i olika webbläsare kommer att vara borta, gissar jag.
Nåväl...det är smällar man får ta när man tappat garden för några sekunder.

Inga kommentarer: