8 februari 2016

Värme

I mitt stora garage så har jag installerad vattenburen golvvärme. Den mats med en mycket enkel
elpanna som består av ett avkapat rör med en 6kw elpatron inuti. Den fungerar men den drar mycket ström.
För några år sedan så installerade jag en luft-luft värmepump som troget har tjänat under dessa år, det torde nu vara 10 år skulle jag tro. Den håller på att tackla av. Visst, den fungerar och håller garaget hyfsat varmt om det är 10-15 grader kallt men sedan så blir det jobbigt för den. Då går golvvärmen igång och det kostar pengar.
Till nästa vinter så är det nog dags att se över min energilösning. Valen är många men det jag tittat mest på är en luft-vatten värmepump. Det är ju en förhållandevis enkel installation och dagens pumpar verkar ju vara riktigt effektiva. Den skulle då gå att koppla ihop med min golvvärme och få ett bra klimat, även i garaget.
Jag har gått i samma tankegångar kring mitt hus. Även här skulle det vara en intressant lösning att montera in en luft-vattenpump. Då jag har byggt om till golvvärme även här så behöver det ju inte matas med så höra temperaturer, alltså idealiskt för just värmepumpar.
Detta blogginlägg är ett samarbete med Effect energispar AB

Inga kommentarer: