28 februari 2016

Solceller på taket

Jag har sista tiden engagerat mig med att läsa och planerar för att kunna montera solceller på mitt garagetak och därmed kunna göra egen el. Det är en dröm jag haft under lång tid och har nu kommit några steg närmare. Det finns många olika detaljer att sätta sig in i. Så nu läser jag om kristallina celler - monokristallina och polykristallina, samt om tunnfilmsceller och växelriktare. Det blir många nya ord att försöka förstå.
Jag kollar även på hur man ansluter cellerna till elnätet och vem som får göra det, samt hur en finansiering ska gå till och vad man kan få betalt för den överskosttsel som ska levereras ut på nätet när jag själv förbrukar för lite så att säga.
Det som nog lockar mest är miljön. Att själv kunna bidra med ström som annars inte skulle finnas. Att dra mitt strå för en renare miljö.
Det ska sägas att det finns problem med effekt och återbetalningstid. Ett tak fyllt med 70 m2 celler producerar i bästa fall 10kW under ett helt år. Återbetalningstiden blir lång och vid mulna dagar så produceras lite ström samt att om det ligger snö på taket så blir det i princip ingen el tillverkad.
Jag tänker att jag bygger för framtiden. Underhållet är minimalt. Solcellerna  åker ingenstans, de finns där där alla dagar och gör ström när det finns förutsättning för det.
Och då, när de sitter där kan jag fortsätta med att drömma och planera om att kunna göra egen ström till nästa projekt. En elbil.
Detta inlägg är ett samarbete med Effecta AB

Inga kommentarer: