23 februari 2016

Skydd mot virus

Jag har en rätt så gammal dator. Jag gissar att den är sju år, alltså borde den vara tio år då jag ofta inte minns så bra. Den fungerar sådär. Det är bytt hårddisk till en SSD-disk för några år sedan och det jag då märkte var att datorn blev betydligt tystare då hårddisken inte snurrar och låter. För några år sedan så tog åskan nätverkskortet så att ansluta den till Internet via en kabel är inte att tänka på. Som tur är så fungerar det trådlösa kortet.
Den har som sagt hängt med ett bra tag. Det som är mitt problem just nu är att den går varm. Har jag öppen flera webbläsare och växlar mellan dem så blir det ofta problem. Fläkten går för fullt men det räcker inte alltid. Då klistrar sig bilden fast och datorn blir slöare än slö. Ibland blir det också blåruta med hård omstart som följd.
Just nu skriver jag i Opera och har då stängt ned både Firefox och Chrome för att ge datorn lite svalka. Man lär sig alltså hur man ska göra, att gå runt problemet så att säga.
För ett tag sedan så drabbade jag av ett aggressivt virus på min jobbdator som jag skrivit om tidigare. Det var inte kul och jag blev riktigt nervös att även min privata dator hade drabbats. Jag laddade hem ett Malwareantivirusprogram som skulle skydda mot en del hoppas jag. Där var det också en provtid med en premiumversion som ikväll gick ut. Hur göra? Jag är givetvis lockad in i fällan att inte låta min dator vara oskyddad men ändå... hur stor är risken?
Ja, i alla fall så köpte jag ett års skydd. 243:- eller något sådan kostade det. Så nu har jag en glad gubbe i virusprogrammet och allt ska vara frid och fröjd...

Inga kommentarer: