21 februari 2016

Grottmeck och vedkörning

I går så jobbade jag tre timmar i min skog för att både köra hem och hugga lite mer ved. Det känns alltid inspirerande och trevligt att komma ut på sina egna marker för att förvalta det som blivit mig givet, så att säga.
Sist jag var på plats så var föret så pass dåligt att jag bara körde med skotern och lämnade stöttingen hemma. Min dubbelbandare styr katastrofalt dåligt och i det före som var då om möjligt ännu sämre.
Så den gången så blev det bara att hugga lite. Sedan dess har det snöat. Minst två decimeter. Allt jag högg var helt borta, översnöat. Jag hade väl ett ungefärligt minne men det blev till att pulsa för att söka. Jag tror att jag hittade allt men det blir intressant till våren att kolla om det stämmer.
På vägen hem med det första lasset så uppträder ett intressant ljud från skotern. När jag tittar ned på motorn så har det vänstra tändstiftet hoppat ut och händer bara i tandkabeln. Motorn går fortfarande på en cylinder men dåligt. Jag stänger av och skruvar sedan hjälpligt fast stiftet. Jag vet att jag har dåliga gängor men att det skulle vara så här dåligt hade jag ingen aning om. Sedan hoppar stiftet ut ytterligare en gång för att sedan sitta på plats ända in i garaget.
Vad göra. Renovera eller? Deg blir en matpaus och en stund vid datorn. Felet är inte okänt. Ofta är topparna gjorda i aluminium och vid byte av stift så slits ju gängan och blir med åren tröttare och tröttare, kan jag läsa.
Det finns renoveringssatser, insatsgängor att dra dit etc. Då jag ändå tycker mig ha kvar en del gänga så beslöt jag mig att göra en lösning som nog inte finns med i verkstadshandboken för skotrar.
Vid en sväng på stan så köpte jag stålepoxi. Just det. Jag limmade senare fast stiftet. Inte att rekommendera att göra hemma men så gjorde jag. Efter en timme var jag ombytt och klar och drog igång farkosten. Den gick så fint. Sedan körde och högg jag mer ved i tre timmar och allt fungerade så bra.
Ja, utom min kropp då som blev tröttare och tröttare. Men det var mer förutsägbart.

Inga kommentarer: