25 februari 2016

Ägg i korgen

Dett är inte dagens skörd utan några
dagars kläckande.
Man känner sig alltid lite extra rik
när äggen ska plockas in.
Sedan snart ett år tillbaka så har vi höns. Just nu är det fem höns och en tupp. De mår gott inne i värmen där det knallar omkring på dagarna och ledar efter mat. De har alltid värpfoder att tillgå som en bas, sedan får de snäckskal, havrekorn, solrosfrön och majskorn när jag går dit på kvällen för att plocka äggen. Ibland är jag extra snäll och köper lite billig blodpudding till dem. Det är bra mat då de behöver lite extra protein ibland. När det blir matrester över så äter de dem med god aptit.
Två hönor har blivit sjuka och dött under vintern. Det är ju alltid tråkigt framförallt då en av den var min vackra svartvita.
Man får nog nästan alltid räkna med att det faller ifrån någon, de är helt enkelt livets gång.
Idag så får vi tre-fyra ägg per dag. Det blir ca 25 ägg per vecka och det är mer än vad vi äter upp. Vi försöker sälja till vänner i vår omgivning och det brukar inte vara svårt att bli av med dem. Bland det bästa jag vet i "äggväg" är att skala ett ägg och sedan stående vid diskbänken äta ägget medan jag saltar lite lätt. Det är som att få en liten kick. Äggen ska då också vara löskokt så att gulan, som är extra gul på hemägg, är lite lös. Mycket smak, mycket färg och mycket bra för människa, höna och miljö.

Inga kommentarer: