2 december 2015

Bilproblem

Min bil har nu passerat i stort sett 30 000 problemfria mil. Den har elva år på nacken och då jag kör numera närmare 4000 mil per år så får den varje dag bekänna färg. Jag är mycket nöjd då den drar strax över 0.5 liter per mil eftersom det är en dieselbil.
Trots allt så händer det ju ändå grejer med den. Idag på vägen hem från jobbet så började laddningslampan att lysa. Även servostyrningen gav upp. Hm. Multiremmen verkade ha gått av.
Väl hemma i garaget så konstaterade jag att det var så. Jag är verkligen beroende av min bil. Jag gjorde ett snabbt överslag och ringde till ett företag i Piteå. De hade en ny rem hemma, men att köra tre mil utan laddning var en chansning.
Jag åt middag medan batteriladdaren gjorde sitt. Allt gick bra, jag fick min rem på affären och styrte hemåt. När jag hade fem kilometer hem så slocknade instrumentpanelen. Fellampor började lysa. Airbag och ABS-bromsarna gav upp. Halvljuset började blinka just när jag svängde in på gården. Ett tag var jag orolig att bilen skulle stanna men den gick ända in i garaget. Skönt.
Efter en hel del strul med att få dit remmen och även att hitta ett sätt att kunna spänna den på ett tillfredsställande sätt så blev jag klar.
Dags för provkörning då alltså. Det brukar vara det mest lustfyllda efter en mekarkväll. Allt fungerade bra utom en fellampa som ilsket fortsatte att lysa. En motorlampa. Antipollution fault. Vad det betyder vet jag inte men jag har kollat lite på nätet och hittat en del. Både det som kunnat lösa problemet och de som betalat dyra verkstadskostnader till att det försvunnit av sig själv.
Jag hoppas på det senare...

Inga kommentarer: