22 november 2015

När det skymmer

Jag lyssnar ofta till Bo Kaspers orkester. Deras senaste platta heter "Redo att gå sönder" och har en riktigt vilsam och finstämd musik som vanligt.
Men det jag tänkte skriva om är en rätt så okänd platta som Bo Sundström har gjort tillsammans med Frida Öhrn. "Den lyckliges väg"
Oj, så bra de är bägge två. Deras röster möts av en, som jag tycker, innerlig samklang och bidrar på ett finstämt sätt med tolkningen av texterna. Skivan innehåller Pär Lagerkvists dikter. Bara dem är värt att läsas om och om igen.
Skivan börjar nu ha några år på nacken då den är från 2007. Men det som är fint kommer att bestå. Den gör det därför att dikterna, djupt mänskliga och djupt insiktsfulla är så tidlösa. "Allt är givet människan till lån" till exempel. Bara den meningen gör att tanken svindlar.
Sök upp skivan på Spotify eller annan plattform och njut. Det är den värd.

Det är vackrast när det skymmer.
All den kärlek himlen rymmer
ligger samlad i ett dunkelt ljus
över jorden,
över markens hus.

Allt är ömhet, allt är smekt av händer.
Herren själv utplånar fjärran stränder.
Allt är nära, allt är långt ifrån.
Allt är givet människan som lån.

Allt är mitt, och allt skall tagas från mig,
inom kort skall allting tagas från mig.
Träden, molnen, marken där jag går.
Jag skall vandra  — ensam, utan spår.

Inga kommentarer: