28 januari 2015

Bluffmail om Aftonbladet

Så kom det då till mig ett så kallat phisingmail där jag uppmanas att svara på en undersökning och få pengar insatt på mitt konto, i detta fall hela 950kr. Således bra betalt för 3-5 minuters "jobb".
Så här skriver de i mailet:

Hej!
Du har identifierats som en viktig person att delta på denna online-undersökning som utfärdas av Aftonbladet.
Syftet med denna feedback är att vinna andras perspektiv om hur vi uppfyller våra onlinetjänsters standarder.
Vi söker din feedback om din onlineupplevelse på vår hemsida.

Vi uppskattar ditt deltagande i denna viktiga undersökning och som tack kommer vår ekonomiavdelning att sätta in 950 kr på ditt konto!

Nedan finns en länk till online-undersökningen. Dina svar kommer att hållas helt konfidentiellt och ditt namn kommer inte att bifogas i några resultat.
Undersökningen är användarvänlig och du bör kunna slutföra den inom 3-5 minuter.

Undersökningens nummer: 389278-tvqu
Undersökningens belöning: 800 kr

Vi uppskattar din villighet att delta och värdesätter din feedback.
Vår förhoppning är att denna process kommer att hjälpa oss att möta och förfina dina förväntningar och förbättra våra tjänster.


Det luriga är att både momsregistreringsnumret och ansvarig person som nämns längst ned i mailet är riktiga. Men söker man lite mer så kommer man till denna sida, där bluffmailet har uppmärksammats och där Aftonbladet dementerar uppgifterna.
Lärdomen är att aldrig lämna ut kort- eller kontonummer via mail, något som man uppmanas i mailet "för att vi ska kunna sätta in pengarna på ditt konto" uppger. Syftet med detta är givetvis att komma åt dessa uppgifter som kan missbrukas.

Inga kommentarer: