2 juli 2014

Att göra sin läxa

Jag tänker ibland på när jag gick i mellanstadiet. Tre år på samma skola med samma gäng och samma lärare. Möjligen var han lite trött. Möjligen också lite less. Drygt 60 år. Jag minns att vi ibland, på en svenskalektion tex fick gå ut och spela brännboll uppe vid kyrkan. Jag förstår än idag inte hur vi kunde få vara där. Det finns ju liksom fönster där som lätt kan träffas av en boll som åker lite snett. Men inget hände och det var verkligen trevliga avbrott speciellt när jag slog långt och tog många lyror. I alla fall är det så jag minns det. Kanske var det så att kyrkan med dess asfalt var en bra plats för just brännboll, kanske kunde vi också vara där därför att vår lärare var kantor i kyrkan.
Det jag också minns av min mellanstadietid var att vi aldrig hade läxor. Kanske en på tre år, max två. Kanske halkade jag också efter just då i min skolgång och mitt lärande. Kanske var jag lite lat och gled undan när det inte fanns varken morot eller krav.
Nu talas det om läxhjälp. Nu finns det läxhjälp att få. När man är lite lat, vill glida undan och saknar morot och motivation. Ibland önskar jag att just denna tjänst funnits när jag själv gick i skolan. Gratis prisförslag och hjälp förhoppningsvis nära där jag bodde.
Då tänker jag på att det skulle kanske gått lite bättre för mig när motivationen tröt och brännbollen var mer lockande. Några läxor per vecka och bra hjälp till den.
Vem vet?

Inga kommentarer: