26 mars 2014

Besvärlig eftermiddag

I eftermiddag tog jag någon timme kortare dag och tänkte fara iväg till skogs för att ta rätt på några vindfällen. De har legat där en tid och det var verkligen dags. Skotern var lastad och det var bara att koppla på släpet, ta med dunken till motorsågen, motorsåg och hjälm o lite annat.
Väl framme "i skogen" så lastade jag av skotern och började köra upp på mitt skifte. Det var lite snö, väldigt lite snö. Och min skoter som är modell äldre styr inte så bra och har aldrig gjort det. Backa och chansa och kryssa mellan alla små träd som vuxit upp. Och jag inser att det måste röjas här.
Efter lite strapatser och trånga passager så kommer jag fram till en stor tall som ramlat omkull. Trevligt. Solen skiner, det är flera plusgrader och det är fint i skogen. Jag startar sågen och sätter den till stammen och kedjan är vass. Vad kan gå fel?
Jo, det mesta...
Just när jag kommer igenom stocken så fastnar sågen. Permanent. Det var nog en spänning i stocken som jag inte förutsåg men kanske borde jag har förutsett den. Jag sliter med all kraft och hög puls i sågen men den sitter som berget.
Jag kommer på att jag kan försöka dra stocken med skotern för att lösgöra sågen, en god idé kan tyckas. När jag ska starta skotern så ser jag att startsnöret ligger helt och prydligt utdraget. Något har hänt med startmekanismen... Detta håller på att urarta känner jag. Nåväl, det finns en del verktyg i skotern och jag får loss hela kåpan som håller mekanismen men jag hittar inget fel och förstår mig inte på hur den ska fungera. Till slut efter en knapp timme så kapar jag i panik startsnöret på sågen och börjar försöket med att få igång skotern. Jag vill verkligen inte lämna den och gå tillbaka i snön.
Axeln sticker ut lite och jag försöker att linda upp snöret kring den och efter många försök så startar skotern snällt. Jag försöker då med min manöver att dra stocken men den sitter pall och sågen sitter där den sitter.
Jag tar mig med skotern en annan och lika besvärlig väg tillbaka till bilen där jag flera gånger kör över fina tallplantor och små björkar för att överhuvudtaget kunna ta mig fram. Det känns inte bra. Det är ju min skog.
Sedan går allt bra, jag lastar skotern på släpet och tar mig hem.
Det blev en improduktiv eftermiddag med hög puls och med en Husqvarna motorsåg som ännu sitter fast i en stock.
Min plan är nu att åka skidor upp till tallen och sågen med ett järnspett i min hand. Det blir säkert en strapats. Planen är att med spettet bända loss sågen på något vis och sedan åka två vändor, först med spettet och sedan med sågen.
Och allt detta till ingen nytta annat än att det är ju trevligt att vara ute...

Inga kommentarer: