12 januari 2014

Att elda i en järnspis

Instagram hittade synlig värme i min järnspis.
När man varit borta i ett drygt dygn så sjunker rumstemperaturen rätt så mycket, trots att jag har kört med fyra kilowatt elström i huset. Det räcker alltså inte till, mera kilowatt behövs men jag tycker inte att man ska bränna allt för mycket pengar på att värma upp ett tomt och stort hus.
Det betyder att det var blott sexton grader när jag kom hem. Ingen fara och klart uthärdligt men ändå, lite kylslaget. Då är det en riktig fröjd att kunna göra upp eld i sin järnspis i köket. Bara efter några minuters eldande så är värmen påtaglig. Att kunna ställa sig med ryggen mot den och fundera på vad man ska göra härnäst är verkligen livskvalitet. Det sägs ju att ett viss folkslag från en viss stad i Norrbotten mår som allra bäst när man har lite ont i ryggen och får stå och värma sig mot en varm kakelugn. Jag har nära till rik förståelse av den känslan.
Att sedan göra upp eld i stora pannan och gå mellan dessa bägge eldstäder, den första med omedelbar och livgivande värme och den andra större och mera tröga men längre varande värmen, kan fylla en hel kväll nästan med mening och innehåll.
Att elda håller kvar människan vid sitt ursprung, tänker jag mig.

Inga kommentarer: