9 juli 2013

Rötter

Det slår mig gång på gång när jag nu om sommaren går omkring här hemma på min gård. Jag lever i min mormor och morfars värld till en del. Här har de gått och strävat. Vattenvärmaren till exempel. Den är rostig men inte förstörd. Jag hittade den för ett par år sedan bakom ett uthus. Där har den stått i säkert 30 år om inte längre. Jag tänkte att den måste i alla fall ha helt upprostade ben eftersom de stått nere i jorden. Men nej, de var faktiskt rätt så intakta om än rostiga som sagt. Nu växer det blommor vid väggen i den, planterade sådana men själv har jag 45-åriga minnen från den när det kokades potatis i den. Det var potatis från det egna landet där jag fortfarande själv sätter potatis som skulle ges till grisarna. Jag kan när jag vill känna den sträva ryggen på grisarna när jag kliade dem på ryggen då de fick mat, potatis och mjölk. Vad jag minns så fick de bara den maten och så allt köksavfall förstås. Kätten där grisarna fanns för länge sedan finns kvar och visst, jag har funderat.

Inga kommentarer: