17 januari 2013

En dag

Jobbade tretton timmar igår. Lång intressant dag med sammanträde och planeringar. När jag kom hem hade det börjat kyla på. 20 grader ute och 15 inne. Då blir man genast motiverad att elda. Innan jag gjort upp eld så började brandvarnaren att tjuta med några korta pip. "Vad nu då?" Slut batteri, kanske men det här är för långa tjut. Jag tänder ett ljus och den tjuter till lite till. Hm! Låter den va, går omkring lite och luktar och försöker inse att den inte fungerar som den ska. Tror jag. Den kan ju upptäcka något som jag inte upptäcker. Jag gör upp eld, är som sagt motiverad. Då går brandvarnaren igång med full kraft. Jag plockar ut batteriet. Men jag undrar ändå. Sätter i batteriet och flyttar den till ett annat rum. Samma visa. Jag plockar fram dammsugaren och dammsuger den omsorgsfullt med samma resultat. Jag tar ned brandvarnaren från övervåningen och låter de ligga bredvid varandra för att jag ska kunna kolla. Den ena tjuter, den andra är tyst. Hm!
Jag går husesyn och kollar överallt. Inget misstänkt. Jag vill nu gå till botten ännu djupare med detta för att kunna sova tryggt. Jag lägger brandvarnaren på bron i kylan. Där kan du ligga ett tag tänker jag och går in i det kyliga köket och sätter mig vid datorn. Då börjar den tjuta ute på bron. Jag går dit och luftar den genom att skaka den utomhus, då tystnar den en stund för att sedan sätta igång igen. Det blir droppen. Det blir en ny. Jag kollar i facken för batteriet och ser att den är inköpt 1984. 29 år gammal.
Det kanske finns ett bäst-före-datum även för en brandvarnare.

Inga kommentarer: