27 december 2012

Snöandet

Det har snöat. I natt och om förmiddagen kom det ca en decimeter till. Lätt och fin kallsnö, fin att skotta med både spade och traktorslunga. Men jag saknar rubrikerna, klassettvarningarna. "Risk för kraftigt snöfall" "Ovädret drar in över norra Sverige" Och så vidare. Nåväl, vi har haft vinter förut och vi har vanan inne och vi har resurserna att ta man om det vita. Och vi har avstånden och platsen för snön.
I alla fall... i dag under den korta ljusa dagen så befann jag mig på den stora vägen som går utefter Norrlandskusten. På väg hem från julfirandet. Snön yrde. Det var massiv snörök. Stora vägen var nästan helt bar i höger körfält med bra fäste. Men det var dåligt plogat i vänster körfält där det var dubbelfiligt. Farten låg kring 85-90 km/h och det gick lugnt och städat. Respekt för vädret, snöröken etc. Alla vet att om man blir omkörd så blir det helt vitt och blint i några otäcka sekunder. Alla utom några få som ska köra om till varje pris. De kör om och utsätter medtrafikanterna för fara. Och anser nog att det går snabbare att ligga två meter bakom en bil än tvåhundra meter bakom densamma.
Värst var nog när jag kom in i byn och det blir 70 km/h. På den vägen var det ännu sämre plogat och röken efter min bil är kompakt. Då kommer en Volvo och bara ska förbi. Den kan knappast ha sett något framåt när den skulle förbi. Och det gjorde inte jag heller... Jodå, jag tutade och blev upprörd och jag förfasade mig över hur en del kör. Kände mig som en riktig surgubbe med all rätt kan jag tycka.
Samtidigt så vet jag ju att det inte är någon idé. Mycket bättre är att bara ta det lugnt, backa undan och köra långsammare, tänka på något trevligt och inte tillåta att en del lockar min puls att stiga kraftigt.
Nästa år ska jag önska mig en snöröntenblick som gör att jag kan se vägen i alla väder.
Finns det en sådan?

Inga kommentarer: