9 november 2012

El eller hybrid

Den här artikeln i DN var riktigt intressant. Här menar man att elbilen inte har någon framtid. Trots att den uppfanns före den bensindrivna så har den ingen framtid. Orsaken är det höga kostnaden och korta livslängden för bilens batterier samt den dyra framställningen av dem. Hybridbilen är däremot bättre menar man;
"I  hybridbilen sparas uppemot hälften av bränslet genom att återvinna bromsenergin och undvika arbetsområden där förbränningsmotorn har låg verkningsgrad. Här belastas batteriet inte på samma sätt. Liksom ett startbatteri i en bil används batteriet en kort tid, varefter det laddas igen."
Jag tänker att det låter rimligt. Drömmen om en elbil som laddas upp under dagen på jobbet och under natten hemma kanske ändå i dagsläget är en fortsatt dröm. Däremot en bensindriven motor som går på bästa möjliga varv med renade avgaser och som driver bilen i samverkan med en elmotor kanske ändå är det bästa alternativet. Det gör att man kan tanka fullt och åka på semester utan att behöva stanna och tanka el.

Inga kommentarer: