26 november 2012

Advent i kyrkan

Så var det dags igen. Skolverket har uttalat sig att skolan, som är konfessionslös, inte ska tillåta religiösa inslag om den lokala skolans rektor väljer att förlägga skolans terminsavslutning till den lokala kyrkan. I DN läser jag att förslaget presenteras som att man får ha en religiös högtid i kyrkan som inte får vara religiös.
Vi menar att det är möjligt. En sådan samling får dock inte rymma religiösa inslag som bön, välsignelse, trosbekännelse, predikan eller annan form av förkunnelse. Det är därför inte tillåtet att ha en adventssamling i kyrkan om prästen förmedlar religiösa budskap.
I Aftonbladet så menar dagens debattör; Henrik Ehrenberg att man får nog sluta fira Lucia också. Och jultomten. Och se till att eleverna blundar när de kommer in i kyrkan eftersom där dräller av kristna symboler. För att inte tala om studiebesök i en Moské eller kyrka där eleverna inte då (väl) ska tillåtas att fråga Imamen eller prästen om tro och symboler. Nej sätt munklavle på eleverna så blir det rätt. Ehrenberg avslutar sitt debattinlägg med orden; Det enda rimliga är att ta död på denna bisarra debatt genom att ändra lagen.
Och jag undrar...varför denna rädsla för tro? Varför kväva barn och ungdomars nyfikenhet? Varför inte locka fram den istället? Ge utmaningar och utmana till egna beslut. Och får en lärare säga vad den tycker? Får man ha politik i skolan? Får elever lyssna under skoltid på kristen eller muslimsk musik? Får man fråga och undra och bearbeta sina livsfrågor i skolan?
Och jag tänker på orden av Peter Stormare:
Skådespelaren Peter Stormare har satt fingret på en viktig sak när han formulerade följande:"Jag kan, teoretiskt sett, spela en enmansföreställning i tre timmar på Dramatens stora scen där jag vandrar fram och tillbaka i en monolog skrikandets svordomar och könsord för att avsluta denna monolog med att sätta mig på en hink och uträtta mina naturbehov. Ingen i Sverige skulle reagera på att detta var något konstigt, förmodligen skulle jag hyllas som konstnärligt nyskapande.Men om jag stillsamt konstaterar att jag i likhet med de flesta andra människorna på jorden, tror på Gud, så tycker människor att jag är suspekt. Detta är Sverige av idag."

Inga kommentarer: