7 september 2012

Att elda med ved

Jag eldar med ved i både vedpanna som värmer upp hela huset inklusive ger varmvatten året runt och även i min järnspis som jag har i köket. Så har jag gjort i många år. Jag har läst någonstans att om tempereturen i den murade skorstenens topp är lägre än 80 grader så fälls tjäran ut och det blir beläggningar som till sist pluggar igen en del av skorstenen. Alternativt så går skorstenen för kall och det torkar inte ut och det kommer in fukt som gör att det blir frostsprängningar i skostenens topp. Det låter inte bra.
En bra skorsten är en viktig del i ett intensivt vedeldande året runt. För några veckor sedan så var jag upp på taket i ett annat ärende, jag jag skulle kolla till mig takstege inför vintern samt måla på lite avskavd färg på pålttaket, och då passade jag på att kolla lite hur det såg u. Det såg bra ut vad jag kunde se. Min skorsten ser ut att må bra.
Men ändå... jag har periodvis funderat på att renovera min skorsten. Framför allt så har jag bitvis upplevt dålig drag. Då hittade jag denna sida om skorstensrenovering. Och det är ju glidgjutning som jag funderat på. Skorstenen blir slät och fin på insidan som mest troligt gör att det blir bättre drag och även att den gamla murade skorstenen blir tät. Och det är något som jag ibland oroat mig för. Hur tät är det egentligen?
Jag tror ändå inte att det är någon panik men det känns tryggt att veta att det finns bra kometens på området när det blir dags att se över min skorsten. Läs mer om skorstensrenovering

Inga kommentarer: