31 maj 2012

En sån dag!

Vädret var dåligt från början av dagen med regn och regnskurar. Det blev en rätt lugn förmiddag. Vid 10-tiden tyckte ändå min lärare R att det var dags för mig att göra mitt teoriprov. Det är något som jag bävat för och även har pluggat för. Men det är inte helt lätt att plugga in alla förkortningar. RVR tex, vad är det? RWY är ju Runway men just nu har jag glömt vad det står för. Det svenska ordet är iaf Bansynvidd.
CTR, CTA, TMA, Vx, Vy, Vno, Va, Vso är andra begrepp som ska sitta. För att inte tala om ATS, AFIS, ATIS och TIA/TIZ. Och en massa andra saker som vad en väderfront kallas när en varmfront blir upphunnen av en kallfront. Ty det gör den. Den rör sig fortare. Ocklusionsfront var namnet.
Så jag satte igång. Det var kryssfrågor. Någon kan förledas att tro att det är enklare. Det är det inte. Vid första anblick är alla fyra svaren rätt. Eller i alla fall tre. Då gäller det att väga orden på guldvågen och resonera logiskt och kryssa rätt. Det gick vägen. Jag hade några fel men det får man ha och det svider givetvis men jag har klarat mitt teoriprov!
Sedan gick vi igenom svaren och det kändes bra. Då kunde jag lära mig ytterligare lite och få förklara hur jag resonerat kring mina svar.
För att få börja flyga ensam så behöver jag ett flygradiobehörighetsbevis. Så då var det dags för examination. Teori och praktik. Återigen kryssfrågor som var lika svåra även om den del var rätt självklara. Även här hade jag en del fel men det gick vägen med det provet också. Så var det dags för radiotest där examinatorn spelar rollen av ATS (tornet alltså) och jag ska iväg och "flyga". Det var svårt tycker jag. Det är svårt att "leka" på marken och det under press och utan riktig känsla och i ett snabbt och ovant tempo. Men jag fick hjälp och det gick vägen även det.
Jag var helt darrig efter dessa två teoretiska prövningar.
Under eftermiddagen så blev vädret bättre och bättre och vi kom oss upp i luften vid halv fem. Det blev till att ligga i varvet och nöta igen. Nio landningar blev det. Det som nu ökade min stressnivå var att jag ju hade fått mitt radiobehörighetsbevis utskrivet. Så då fick jag sköta all kontakt med tornet. Motläsa, begära klarering och hålla koll på vad jag egentligen fått klartecken att göra.
Sedan blev det dags för min första EK, alltså flyga helt ensam. R följde med första start och landningen och sedan hoppade han av vid banänden. Nu var jag helt ensam i flygplanet.
Borlänge tornet, Sigurd Erik - Viktor Kalle Sigurd.
Borlänge tornet Sigurd Kalle Sigurd
Sigurd Kalle Sigurd önskar starta bana 14 för att ligga i varvet för studs och gå.
Sigurd Kalle Sigurd du har klarering i vänstervarv 1500 fot eller lägre för studs och gå.
Klart vänstervarv 1500 fot eller lägre för studs och gå, Sigurd Kalle Sigurd
Sigurd Kalle Sigurd klar att starta.
Sigurd Kalle Sigurd du har klart starta.
Klar att starta Sigurd Kalle Sigurd.
Allt är som vanligt, jag gör samma saker som har gjort säkert 150 gånger. Spaken något bakåt, styr aktivt med pedalerna för att motverka vänstervridnignen som späs på av att vinden kommer från vänster. När noshjulet lättar för jag fram spaken och skevar samtidigt lite vänster mot vinden. Kärran lättar av sig själv tack vare det lyfta noshjulet vid ca 80-100 km/h. Då snabbt fram med spaken och flyga på någon decimeters höjd för att bygga upp fart och vid ca 120 så kan man börja stiga. Och det stiger bra. R är en liten man men det märktes direkt att han inte satt bredvid. Det stiger bättre och kärran känns mycket lättare.
Så höll jag på. Låg i varvet och nötte, fick klarering att byta till högervarv bara för att jag ville ha lite omväxling. Det blev sju landningar helt själv och de blev väl helt OK och ingen som jag behövde skämmas för. När jag så meddelar tornet att:
Sigurd Kalle Sigurd svänger höger bas för landning bana 14 fullstopp.
Sigurd Kalle Sigurd klart landa barna 14 fullstopp.
Klart landa bana 14 fullstopp Sigurd Kalle Sigurd.
Sista landningen tar jag ned farten lite mer, flyter ut och höjer nosen lite mer ned till sättning. När jag landat och hållit uppe nosen klart och farten minskat hör jag en fanfar via radion. Det är mannen i tornet som spelar upp den via radion. Jag ler och tackar så mycket. Det kändes också så bra.
Sigurd Kalle Sigurd klart backtrack tillbaka till klubben
Klart backtrack tillbaka till klubben, Sigurd Kalle Sigurd
Det blev alltså en dag full med intryck och känslor. När jag öppnar huven på flygplanet och R tar en bild på mig i min JAS39 Gripen-keps så är det inte så dumt att leva.

Inga kommentarer: