23 januari 2012

Sagan som blivit bok...

Sagan om ringen har blivit bok! Det var i alla fall vad gästkrönikören Andreas Sundgren skrev i Västerbottenskuriren i dåvarande krönikespalten "På gång" i maj 2002. Läs krönikan HÄR.
"Jag passerade ett pocketställ på en flygplats nyligen och noterade hur fort det hade gått att göra bok av Sagan om ringen. Fascinerande hur man med absolut nödvändighet ska pressa varenda kommersiell droppe ur ett konstverk..."
Kanske har herr Sundgren fått äta upp dessa rader flera gånger men det visar på en stor historielöshet. Eller var det bara en ironisk krönika? Läs HÄR
Kvinnan som finns med i headern för spalten, Erica Sjöström har fått sina fiskar varma trots att hon inte skrev texten. Hon skriver:
"Tolkienfundamentalisterna har förföljt mig i snart fem år. Med jämna mellanrum kommer mejl, mess och samtal från nördarna som gått i gång på en krönika - det mest skruvade av allt är att jag inte ens skrivit den...." Läs hennes kommentar HÄR
Som alltid ska man vara kritisk till det som står skrivet. Källkritiken är viktig och idag så slarvas det en hel del med det. Jag brukar lyssna till radioprogrammet Medierna som tar upp och granskar det som sagts och lagats ut i just medierna. Där ställer man journalister till svars för dåliga publiceringar, dålig källkritik och hetsjakt. Senast var det pappa som påstods lämnat sin son efter en innebandymatch med hänvisning till att han spelat för dåligt... Det var UNT (Uppsala nya tidning) som fick ett telefonsamtal och valde att inte dubbelkolla. Hela mediasverige gjorde likadant och kablade ut samma nyhet. Folk förfasade sig och trodde blint på nyheten som inte var sann.Inga kommentarer: