1 februari 2011

Böcker

Det var ett tag sedan jag läste en hel bok. Det har liksom inte riktigt blivit av. Däremot finns det många böcker påbörjade. Startade för att de ser så intressanta ut, så spännande att fortsätta med. De blir liggande, ibland inte lästa till sitt slut. Det är märkligt. Hundraåringen är en sådan. Dråplig och skruvad. Den ligger där. Kanske är det geist som saknas, eller motivation?
Eller lust.
Men jag vet ju känslan som infinner sig när man väl läst sin bok. Oj! Varför har jag inte gjort detta tidigare, den var ju så bra! Det var ju så bra. Att unna sig att få sitta ned. Själen får sina vingar.
Däremot så är ljudböcker mer min grej. De finns där i min telefon. I Mp3-format. Jag lyssnar på morgonpromenaden, på kvällspromenaden, när jag kör bil ensam en längre sträcka, när jag städar osv. Det ger liv till resan, ett annat fokus på promenaden och gör städandet till en lättare syssla.
För mig är lyssnandet av en ljudbok nästan alltid kopplat till en aktivitet. Jag gör något annat samtidigt. Kanske finns ledtråden där till att jag inte sätter mig ned och läser en bok...
Millenniumtriologin, är just avklarad och Berättelse om herr Roos likaså och nu är det Mordet på Harriet Krohn som finns i lurarna.
Helt avgörande för att "läsupplevelsen" ska bli bra är uppläsarens förmåga att gestalta det skrivna ordet. Finns inte inlevelseförmågan, tempot och känslan för språket så faller hela boken. Jag har några favoriter. Håkan Nesser som läser sina egna böcker är riktigt bra. Katarina Ewerlöf, Torsten Wahlund och Reine Brynolfsson är några till som på ett personligt och träffsäkert sätt ger bokstäverna liv.
Jag gissar att ljudboken kommer att ta över mer och mer. Den passar inte för alla men den ligger i tiden, en tid där vi ska göra flera saker samtidigt. Och ljudboken gör det ibland möjligt att utan stress göra dessa bägge saker.
Det ger en stor tillfredsställelse.

Inga kommentarer: