7 januari 2011

Gratis med Viber

Man kan ringa helt gratis med Viber! Alltså även utan uppkopplingsavgift. Om man har en Iphone, vill säga. Viber finns att ladda ned helt gratis från Appstore. Man ringer över "nätet" och det fungerar hyfsat om man har bra 3G-täckning och ännu bättre om man befinner sig inom ett Wi-Fi nätverk.
Det fungerar alltså hyfsat och givetvis även bara om mottagaren har Viber installerat i sin telefon. I början av samtalet kan det klicka, inte koppla upp eller vara svårt att få känslan av direktkontakt. Samtalskvalitén är dock lysande. Mycket, mycket bättre än "vanliga" samtal både från fast telefon och mobil. Det är nog först när man haft ett Vibersamtal som man upptäcker hur dålig ljudkvalité det är i normala fall...
Ja, det är nästan för bra kvalité. Det ligger inget bakgrundsbrus på "ledningen". Det gör att det känns som att sitta bredvid varandra i soffan. Om jag minns rätt så läste jag en artikel i en tidning för många år sedan att det var ingen konst att just skippa denna bruston när man ringer en annan person. Den går lätt att filtera bort. Men känslan om det bruset är borta blir att man tror att mottagaren lagt på. Bruset håller kontakten.
Med Viber är det inget brus och det upplevs från början som brist på kontakt vilket det inte är. "Är du kvar" blir därför en rätt vanlig fråga... När man väl vant sig så fungerar det mycket bra. Ljudet är som sagt överlägset och närheten är påtaglig.
Som att sitta i soffan och prata, alltså.

Inga kommentarer: