12 december 2010

Luktar illa

För ganska precis en vecka sedan kom jag hem efter att ha jobbat under helgen och upptäcker att det doftar, nej luktar illa i huset. Inte i alla rum tack och lov, men i vardagsrummet tycker jag mig känna en lukt och kanske i angränsande rum och kanske även i tvättstugan. Eller kanske i köket...Jag dyker direkt till kompostpåsen som även den doftar en del, tycker jag.
Det försvinner inte. Det är så där lätt kväljande, kanske en söt lukt, kanske en liklukt...
När man varit i den och inte i luktrummen så är det OK. Man känner inte så mycket men är man ute ett tag och kommer in så är det tydligt. Något är inte bra.
Måndag, tisdag och veckan rullar på. Samma. Jag finkammar huset, lyser med ficklampa under alla skåp och soffor. Noll. Jag funderar och grubblar men kommer inte på en logisk förklaring.
Jag vädrar i kylan. Hjälper inte.
Så igår, sex dagar efter luktupptäckten tycker jag mig ana att det klingat av. Jo, mycket riktigt det har det faktiskt och i morse var det helt borta vad jag kan bedöma.
Vad var det? Ingen aning. Men min gissning är att det är liklukt. En råtta eller något annat djur har kommit in men inte ut eller blivit sjuk och dött. Det ligger i någon vägg, i golvet eller under golvet. Så mest troligt ligger det nu ett djurskelett i huset någonstans. Vad göra?
Ingenting tänker jag. Det får ligga där och vila i frid.

Inga kommentarer: