4 november 2010

A380 i incident

Qantas Airways A380 råkade ut för en incident i morse. En av tre motorer havererade och planet gjorde en odramatisk landning i Singapore.
DN skriver;
Enligt flygbolaget Qantas Airways vände planet tillbaka till Singapore för att nödlanda kort efter starten, sedan man tvingats stänga av en av motorerna.
HD skriver; Qantas stoppar nu tills vidare alla flygningar med A380.
— Vi ställer in alla A380-flyg tills vi känner oss trygga i att vi har tillräckligt med information om (Singaporeflighten) QF32, säger Qantaschefen Alan Joyce.

Noteras bör att just Qantas Airways anses som ett av världens säkraste flygbolag

Media drar nu snabba växlar på detta tillbud och försöker påskina att det skulle varit ett mycket allvarligt haveri. Man kan notera att piloten valde att dumpa bränsle innan landningen för att få ned vikten till en säker landning och att ingen av flygplanets nödutgångar användes. Lungt och stilla kunde de 459 eller 433 (olika uppgifter finns) lämna flygplanet.
Jag gissar att flygplanet vid starten körde in i en fågelflock som gjorde att en motor havererade. Piloten valde att stänga av den och flyga vidare på tre motorer, något som är helt odramatiskt. Jag gissar att flygplanet till och med kan flyga vidare på två motorer och även då göra en normal landning. Visst är det något ansträngande att en motor havererar och att man då gör en landning på närmaste flygplats men att kalla det för ett haveri är magstarkt. Det är inte ett haveri på flygplanet utan på en av motortillverkaren Rolls-Royces motorer.

Airbus A380 är med sina 73 meter världens största passagerarplan. Planet väger 650 ton kan ta 550 passagerare.

Inga kommentarer: