21 oktober 2010

Ädelfors folkhögskola

Så är jag då äntligen på plats vid Ädelfors folkhögskola. Det enda positiva med att vänta på Växjö flygplats var att de hade ett öppet trådlöst nätverk. Så jag kunde fördriva tiden med att kolla på livesändning av Stockholm open, se Skavlans intervju med Tony Blair och surfa lite och blogga lite.
Så skulle vi då åka med en taxibuss. Vi var fem personer. Det snöar. Ymnigt! Vi kör och kör genom ett vinterklätt landskap. Mer och mer in i skogen och jag börjar ana att det inte står riktigt rätt till. Bussen kastas hit och dit och jag undrar smått hur van vår utländskt brytande chaufför är med vintervägar. I förbifarten säger han att det är sommardäck på bussen. Det moddplanar och spinner loss på framhjulen men vi håller oss på vägen trots allt. Kamraten från Storuman noterar samma sak som jag. Hur ska detta gå… Vi kommer ikapp en lastbil. Vår vän vid ratten anser nog att det går snabbare att köra mindre än fem meter nära lastbilen än 20-30 meter bakom densamma. Han bromsar och gasar för att kunna ligga så nära som möjligt. Halkan gör det extra spännande. Att han sedan inte ser så värst bra, allra minst för att kunna göra en eventuell omkörning verkar inte bekymra. Vi åker i nästan två timmar totalt.

Det börjar så smått gå upp för oss att vi kört fel väg. Äldelfors folkhögskola ligger inte i Ädelfors utan i Holsbybrunn strax utanför Vetlanda. Detta går också upp för vår chaufför. Efter en del samtal så kommer vi på rätt väg. Han hade inte fått veta och då är det inte lätt. Väl framme så pustar vi ut och vännen från Storuman tror sig se att vi har haft dubbfria vinterdäck vilket förklarat det hyfsade fäste bussen ändå haft.

Vi blir varmt bemötta inne på folkhögskolan och hänvisade till en god sallad och ett glas vin. De var länge sedan mat smakade så bra eftersom jag bara ätit en liten kexchoklad och lite kaffe på 12 timmar.

Inga kommentarer: