17 december 2009

Propp

Det är kallt. 27 grader vid min arbetsplats men lyckligtvis bara 22 hemma. Likafullt är det ett problem. Det blir fort kallt inomhus om inte allt fungerar. På vägen hem ringer min bättre hälft och säger att det bara är 12 grader inne... Det är kallt. Acktankarna är fulla med värme men inget kommer ut på elementen. Alla möjliga scenarier formas i min tanke. Rörmokare, byta pump, tömma systemet, frysrisk på golvvärmen, kupévärmare, gaslovärmare, jul, resa bort?, pengar osv...
Väl hemma så noterar jag att pumpen fungerar och att det bildats en luftficka i röret till pumpen. Jag testar med lite olika farter på pumpen och vipps så lossnar luftfickan och avluftaren pyser ut all luft. Det händer en del i alla rör i huset när 17 grader byts ut mot 66 grader. Det smäller och knäpper - värmen kommer ut till oss. Föredömligt nog så har den bättre hälften gjort upp eld i järnspisen i köket så det är inte alldeles kallt.
Nåväl...imorse så noterade jag att det var lite dålig värme i masinhallen. 5,9 grader. Det är förståeligt. En luftvärmepump ger minsann inte så mycket när det är kallt. Men golvvärmen på sex Kw fungerade inte. Den är ställd så att den går in och stöttar när det behövs. Jag lämnar hemmet med vetskap om detta. När jag kollar om kvällen så är problemet kvar. Även några utelampor har slocknat. Även luftvärmepumpen till min butik står stilla. Det är fem grader där. Det är kallt. Kunderna kommer snart och det blir lite stressigt. Var är problemet? Jag går runt och kollar alla säkringar men hittar i första svängen inget. Då kollar jag lite mer noggrant och efter att ha petat på säkringen så upptäcker jag att den är trasig. Jag byter den och då fungerar allt.
Att då sedan vår rätt nya diskmaskin verkar ha pajat idag ger trots allt lite smolk i bägaren. Visst var det något om att olyckor inte kommer ensamma...

Inga kommentarer: