3 augusti 2009

Modellflyg i PT

Piteå-Tidningen hade idag en artikel om modellflyg vid Piteå modellförarklubbs flygfält i Öjebyn. Det var en påkostad artikel över nästan två sidor med stora bilder. Trevligt och kul att modellflyget får uppmärksamhet. Det behövs verkligen. Det jag störs över är de syftningsfel, konstiga ord och faktafel som finns i artikeln. Här finns ord som "sönderlandningen" som ska tala om för läsaren att ett modellflygplan har gått sönder vid en hård markkontakt. Vi får vidare veta att en sändare kan ha upp till sex kanaler vilket i och för sig är sant. Antalet kanaler är dock ofta fler. Nio eller tio kanaler är inte ovanligt idag.
Som modellflygare så förstår jag ju vad som står men jag skulle vilja veta vad en oinvigd tyckte om artikeln. Här kommer ord som metanolplan och elplan in i artikeln utan att förklara vidare att det är skillnad.
Min poäng är inte att klaga. Min poäng är att det inte är så lätt att skriva om ett smalt faktaspäckad område där invigda människor svänger sig med bekanta termer. Det är inte så lätt att snabbt greppa.
Min poäng är att det finns många artiklar i en tidning. Många sanningar levereras. Många ord blir till sanna när det är skrivna.
Min poäng är att man som journalist har ett stort ansvar att förmedla korrekt men att man förmodligen misslyckas ibland.

Inga kommentarer: