4 juni 2009

Inget Mayday

Airbus 330 sände inget Mayday innan det försvann "på radarskärmarna". Det är inte så konstigt. Jag gissar att de helt enkelt inte hann. Planet bröts sönder på några få sekunder. Det finns i princip bara detta som kan ha hänt. Ett terrorattentat skulle ha kunnat ge samma effekt men då torde inte något bränsle ha hittats i havet. Då hade det mesta brunnit upp. De automatiska felmeddelanden som skickats ut strax efter kl 02.00 vittnar om ett mycket snabbt förlopp. Allt slogs i princip ut. Autopilot, elektronik, kabintryck. Piloten meddelade innan detta hände att de skulle flyga genom ett kraftigt turbulent område och sattelitdata vittnar om vertikala vindar på upp emot 160km. Det är förödande. Flygplanet klarade inte detta extrema väder utan bröts sönder fullständigt.
Det skapar givetvis oro. Dåligt väder finns på många ställen. Flygplan ska flyga genom detta område även i fortsättningen. Media går nu ut och säger att ett flygplan ska flyga sakta genom ett turbulent område och att det kanske hade flugit för sakta och att det då skulle ha överstegrats. Detta tillämpas världen över och är effektivt. Lägre fart ger mindre belastning på flygplanet och framförallt passagerarna som ska slippa spilla drinken eller kaffekoppen i knät. Jag tror inte att den påstådda fartminskningen har med olyckan att göra. De följde bara inarbetade rutiner. Vädret var för extremt och de skulle väderradar, pilot etc ha insett innan de flög rakt in i sitt öde. Men då var det för sent. Man kan undra varför de inte gick runt ovädret? Är det tajta tidtabeller som ska hållas? Är det människans makt över naturen? Har vi ett Titanicfenomen här?
Trafikflygpiloter vittnar om sitt jobb ibland. Det är år av tristess och ögonblick av fasa. Timme efter timme sitter de på jobbet och övervakar. De flyger själva i bästa fall några minuter vid start och landning men kan givetvis välja att låta flygplanet själv sköta allt. Alltså tråkigt i längden. Då händer det incidenter. Fasan kommer plötsligt och oväntat. Oväder, risk för haveri, kapning etc. Kan det vara så att pilot, markkontroll, väderfolk invaggas i falsk säkerhet och tror att man alltid har full kontroll? Det går säkert bra även denna gång? Kom ihåg var du läste det först kanske men jag gissar att här kommer det att ställas frågor. Varför gick man inte runt ovädret? Varför valde man att gå rakt igenom?

Inga kommentarer: