10 december 2008

Mängder med tillsatser i julens mat

Nog blir man lite beklämd. Det man redan vet om och det man läst om i åratal på alla de burkar och förpackningar som man köper. Testa bara att steka köttfärs. Det blir värsta londondimman när allt vatten som är bundet i köttfärsen eller köttet eller kycklingen ska ångas bort.
Jag läser med blandad skräckförtjusning nedanstående länk till DN om hur mycket tillsatser som finns och hur lång hållbarhet en vara ska ha idag. Läser också att det finns alternativ, de som vill kämpa emot. Middagsfrid är ett sådant exempel. De skriver;
Middagsfrid gör uppror mot tillsatserna i maten! Vi bojkottar alla produkter med E621/natriumglutamat, aspartam, sukralos, sojalecitin, artificiella färgämnen och härdat fett! Det har gått för långt! Det är dags att sätta ner foten!
Kan bara hålla med. Kunderna har alltid makten. Se bara på bilindustrin. Vem köper en XC90 idag? Vem köper en stor bil idag? En Volvo eller SAAB? Kunden vill ha annat. Jag både gissar och hoppas att det kommer att bli en utrensning här var gäller maten. Sälv kommer vi nog att köpa den mesta maten till jul. Det kommer inte att bli helt lätt...
Mängder med tillsatser i julens mat: "Aldrig tidigare har väl julbordet dignat av så mycket tillsatser. En snabb genomgång av den förpackade maten på en av Stockholms största livsmedelsaffärer, Hemköp i city, visar att julmaten är fullproppad med konserveringsmedel, smakförstärkare och förtjockningsmedel."

Inga kommentarer: