18 december 2008

Läkare slår hål på julmyter

Visst känns det tryggt att veta att inget förändras... Inte minst det där om mössan. Det jag lärt mig är att huvudets kärl inte kan dra ihop sig som en hands kärl etc och därför så skulle det läcka ut så mycket värme via huvudet. Så det stämmer alltså inte? Om jag blottar en annan del av kroppen i kyla som ett huvud stort så ska tydligen även den kroppsdelen läcka ut lika mycket värme? Och denna "oföränderliga" vetenskapen bygger vi vårt samhälle på...

Läkare slår hål på julmyter: "Läkare slår hål på julmyter
Barn kan väl bli hyperaktiva av för mycket julgodis? Och nog är det så att man blir tjockare av att äta julmaten sent på natten? Och visst går det att bota nyårsbaksmällan...? Nej, nu krossas flera av myterna kring helgernas traditioner."
En annan vintermyt är att det är viktigt att täcka huvudet med hatt eller mössa eftersom mellan 40 och 45 procent av vår kroppsvärme går ut genom huvudet. Inte sant, säger läkarna. I stället kan de visa att uppfattningen sannolikt kommer från en gammal militärstudie där rekryter studerades i arktiska överlevnadsdräkter utan mössa. Eftersom huvudet var den enda av soldaternas kroppsyta som var exponerad för kölden så förlorade de mycket värme den vägen och myten uppstod.

Inga kommentarer: