16 november 2008

Njuta

I brist på dagstidning en söndagsmorgon så blir det tidningen riktat till Sveriges villaägare. 
Pappret blänker och gör det lite svårt att läsa. Jag bläddrar lite snabbt förbi alla annonser om hur man ska sänka sina uppvärmningskostnader. Vi har redan det billigaste. Egen ved.
Sedan så kommer jag till njutningsavdelningen. Det ska badas. Man ska blöta sig i alla dess former och på alla de sätt. Masseras hit och dit och ligga och bara njuta med en utsikt över en glänta i skogen genom flera kvadratmeterstora fönster. Så härligt. När det sedan står att badrummet är mer än bara ett badrum så ger jag upp. Visst är detta en ryslig egotripp? Här ska det njutas i ett rum som inte bara är ett rum för de två behoven och en tand som ska borstas och en kropp som ska skrubbas ren. Ta dig ut och gör något för en annan människa till exempel? Ta dig ut och umgås till exempel? Och för den som redan är ensam så framstår detta som...ja vaddå; kränkande? Att bara njuta för egen del blir ett fängelse och förstärker känslan som redan finns.
Denna illution av njutande och att koppla av har funnits länge. Det har byggts åtskilliga bastu som idag används som förråd eller att hänga tvätt i. Det har satsats tiotusentals kronor på att bygga en egen relax som sedan inte används osv.
Allt detta med njutning är givevis inget som jag är emot. Njut bara - du behöver det säkert. Det jag ogillar är att man i annonser rider på den våg att om du bara skaffar den här så kommer du att må bättre och hitta tid till avkoppling. Tänk om vi blir lurade? Att det är en annan väg som ska vandras? Att det sedan finns annonser bredvid, ja hela tidningen är en enda stor annons, gör ju att de företagen får sälja. Eller hoppas att få sälja till en befolkning som ska isoleras i ett rum som inte är ett badrum fastän det ser ut så för att bara njuta.

Inga kommentarer: