28 november 2008

Liza Marklunds Gömda en lögn?

Nu seglar det upp iformation om att Liza Marklunds karriärsprång till berömd författare genom boken "Gömda" i stora stycken är påhittad och fabricerad. Det hävdar journalisten Monica Antonsson i en ny bok som släpps inom kort. Läs mer i Piteå-tidningen HÄR
Även sydsvenskan skriver om denna sak HÄR
PÅ något vis känns den show vi kollade på med Åsa och Niclas med titeln Hur f*n kunde Liza Marklund få en gaststen i Piteå, bli mer och mer intressant.
På Monica Antonssons egen blogg finns mycket intressant att läsa.
Jag läser med stor nöje Torbjörn Carlssons krönika i PT. Även han har alltid en förmåga att beröra och denna gång är det verkligen mitt i prick. Här citerar jag de jag tycker hela frågan handlar om och det som boken Gömda baserades på och vem som i denna härva är de egentliga förlorarna, de som inte tjänat miljoner på en bok;
Det måste kanske tilläggas att hur viktigt budskapet än är så kan man inte som journalist fabulera ihop en historia. Om Liza Marklund ljugit så kommer det att skada den viktiga kampen för att stoppa mäns våld mot kvinnor.
Där ligger också grundproblemet. Även om Mia Eriksson är en välregisserad fejk så finns det många kvinnor och barn som tvingas fly från våldsamma män och leva med skyddad identitet. Som lever i ständig skräck. Som misshandlas. Mördas.
Det vore förbannat onödigt om alla dessa kvinnor skulle misstros bara för att det finns skrupelfria människor som vill slå mynt av påhittade öden.

Inga kommentarer: